Κεντρικό Ταμείο Ευποιΐας

Οι προς την Εκκλησία δωρεές και ιδιαίτερα αυτές που απευθύνονται στην Ιερά Μητρόπολή μας, η διάθεση προσφοράς, το πνεύμα της θυσίας, τα έργα της αγάπης μας αξιώνουν καθημερινά να χαιρόμαστε και να τις αξιοποιούμε, ώστε να ευκολύνουν την θεραπεία υφισταμένων κοινωνικών αναγκών για την οργανωμένη εκκλησιαστική πρόνοια και ευποιϊα στα πλαίσια της Ενορίας και της Μητροπόλεως. Ευαίσθητος πάντοτε η τοπική Ιερά Μητρόπολις Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου στις ποικίλες ανάγκες των εμπεριστάτων και δοκιμαζομένων Αδελφών μας, προσπαθεί να έρχεται βοηθός και συμπαραστάτης σ'αυτούς.

 

Διακονεί την χριστιανική ευποιϊα και εκδηλώνει έμπρακτα την προς τον πλησίον αγάπη , οργανώνει κατά τομείς το πολύπτυχο κοινωνικό έργο μέσα στα πλαίσια της ευρύτατης ποιμαντικής διακονίας και εκκλησιαστικής προσφοράς. Έχει θεμέλιο και στήριγμα τις εκούσιες συνεισφορές των πιστών χριστιανών που αξιοποιούνται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επισημαίνουμε ότι στην Ιερά Μητρόπολή μας λειτουργεί το Κεντρικό Ταμείο Ευποιϊας αποτελούμενο από 10 μέλη, διακεκριμένα, τα οποία συνθέτουν το διοικητικό συμβουλίο και δραστηριοποιούνται στην ποιμαντική αυτή θεάρεστη δραστηριότητα.

Ωσαύτως συνυπάρχουν και εικοσιτρία (23) Ενοριακά, τα περισσότερα στους ενοριακούς Ναούς της Πόλεως. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι σε όλες τις τοπικές Εκκλησίες, αθόρυβα αναπτύσσεται αξιόλογη προνοιακή δράση με τη συνδρομή των Κληρικών και λαϊκών μελών της. Προσθέτουν έτσι κρίκους στην αλυσίδα των κατορθωμάτων της χριστιανικής ευποιϊας. Μιά στροφή στο πρόσφατο ή μακρινό παρελθόν οδηγεί στα λαμπρά φιλανθρωπικά ιδρύματα, που τιμούν τον άνθρωπο και κοσμούν τον τόπο. Και αν αυτά δεν σώζονται, υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες και περιγραφές για τα επιτεύγματα των Ποιμένων της Εκκλησίας, οι οποίοι βίωναν την διακονία της αγάπης, ως αναγκαία προέκταση της λειτουργίας του θυσιαστηρίου.

Τη θεραπεία του ανθρωπίνου πόνου και της δυστυχίας, ως συμπλήρωμα του αγιασμού, της διδαχής και της υπέρ των ψυχών μερίμνης. Δεν είναι λοιπόν αξιοπερίεργο, ούτε ακατανόητο, αν γύρω από το Ναό, το λατρευτικό κέντρο της εκκλησιαστικής κοινότητος, υψώνονταν τα κτίσματα της αγάπης και της θαλπωρής των εμπεριστάτων και πασχόντων τόσο στην περίοδο της μακρόχρονης σκλαβιάς, όσο και στα ένδοξα βυζαντινά χρόνια και στους πρώτους καιρούς της ζωής της Εκκλησίας μας. Αδιάκοπα τα έργα της αγάπης, ως χυμώδεις καρποί από το βαθύρριζο δένδρο της χριστιανικής πίστεως, εξευγενίζουν τις ανθρώπινες κοινωνίες, θεραπεύουν πληγές και δίνουν νόημα και προοπτική στη ζωή. Πάντοτε "όσοι πιστεύουν στο Θεό, φροντίζουν να είναι πρωτοπόροι καλών έργων, που είναι καλά και οφέλιμα για τους ανθρώπους" ( Τίτ. 3,8 ), και μεριμνούν ώστε η "καινή εντολή" της αγάπης να είναι ο αιώνιος καταστατικός χάρτης της Κοινωνικής Προνοίας.

Η μακρά και πλούσια παράδοση της Εκκλησιαστικής κοινωνικής Προνοίας συνεχίζεται. Η Ιερά Μητρόπολή μας δέχεται με ευαισθησία και συναίσθηση κάθε προσφορά και την αξιοποιεί, για να εξυπηρετηθούν ανάγκες της κοινωνίας. Τιμά εκείνους που την εμπιστεύονται και σέβεται τη βούλησή τους, καθώς είναι διαποτισμένη από τις αιώνιες αξίες και την διδαχή του Κυρίου, των Αποστόλων και των αγίων Πατέρων. Δέχεται και αντιπροσφέρει σε μία κοινωνία αγάπης, κατά την προτροπή και την επιθυμία του Αποστόλου Παύλου "είς λόγον δόσεως και λήψεως" ( Φιλ. 4,15 ).

 

ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ ΤΑΜΕΙΟΝ ΕΥΠΟΙΙΑΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ALPHA ΙΒΑΝ:GR8201405700570002101041392

 

 

Επικοινωνία:

 

Γραμματεία:

Μητροπολίτου Προκοπίου 1, Καβάλα

 +2510.223-141, +2510.225-187

 Fax: +2510.223-283

info@imfnth.org

Τα Νέα μας