ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΚΥΡΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

mitropoleos

Η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου της Καβάλας ετοποθέτησε επί της οδού «Μητροπόλεως» στο κέντρο της πόλεως τις νέες πινακίδες με την νέα ονομασία της «ΟΔΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ».

Πρόκειται για την υλοποίηση της αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας και της Δημάρχου κ. Δήμητρας Τσανάκα για την μετονομασία της οδού «Μητροπόλεως» σε οδό «Μητροπολίτου Προκοπίου» , ύστερα από σχετικό αίτημα του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή της ελεύσεως του στην Μητρόπολη της Καβάλας και μάλιστα κατά την πρώτη του Θεία Λειτουργία ως Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου στον καθεδρικό ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου, ενώπιον του Κλήρου και του Λαού, των Αρχών και των Φορέων της Πόλεως και του Νομού, εξέφρασε δημοσίως την επιθυμία του για να αποδοθή η οφειλομένη τιμή προς τον άμεσο προκάτοχό του και για 43 ολόκληρα χρόνια Μητροπολίτη κυρό Προκόπιο, προτείνοντας :

α) Την τοποθέτηση της προτομής του έξω από τον καθεδρικό Ναό του αγίου Παύλου,

β) Την ονοματοδοσία του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος στον άγιο Σίλα ως «Προκόπειον Ίδρυμα» και

γ) Την μετονομασία της οδού «Μητροπόλεως» σε οδό «Μητροπολίτου Προκοπίου».

Μετά την υλοποίηση με κάθε επισημότητα και εκκλησιαστική λαμπρότητα των δύο πρώτων προτάσεών του, έφθασε και η ευλογημένη στιγμή για την υλοποίηση και της τρίτης, για την υποστήριξη της οποίας ο κ. Στέφανος τον Ιούνιο του 2018 είχε απευθύνθηκε εγγράφως προς την κ. Δήμαρχο Καβάλας και το Δημοτικό Συμβούλιο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, τα εξής :

«Με τιμή και σεβασμό προς την ιστορία της καθ’ ημάς Ἰεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου και ιδιαιτέρως της πόλεως της Καβάλας, και κυρίως προς τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Προκόπιο, ο οποίος εποίμανε την τοπική μας Εκκλησία, με θυσιαστική αγάπη και ολοκληρωτική αφιέρωση στη διακονία του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού του τόπου μας, για σαράντα τρία (43) χρόνια, και μετά από σκέψη και ομόφωνη απόφαση των συνεργατών μας κληρικών και λαϊκών, σας καταθέτομε το αίτημά μας για την μετονομασία της οδού «Μητροπόλεως» σε «Μητροπολίτου Προκοπίου». Τούτο θα είναι μία εναργής απόδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης από όλους μας προς τον μακαριστό Ιεράρχη κυρό Προκόπιο, ο οποίος συνέδεσε τη ζωή του με την ιστορία του τόπου και της εκκλησίας μας, συνεργαζόμενος άριστα με όλους τους κατά καιρόν Νομάρχες, Δημάρχους, και εκπροσώπους αρχών και φορέων. …».

Θερμές ευχαριστίες προς όλους εκείνους που αγκάλιασαν τις συγκεκριμένες προτάσεις της τοπικής μας Εκκλησίας, γεγονός το οποίο ικανοποίησε την κοινωνία της Καβάλας.

Γίνεται, τέλος, γνωστό, ότι μέσα στον Μάρτιο και σε ειδική τελετή η Μητρόπολη και ο Δήμος της Καβάλας θα προβούν στην επίσημη διαδικασία της μετονομασίας της οδού «Μητροπόλεως» σε οδό « Μητροπολίτου Προκοπίου».

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου

Επικοινωνία:

 

Γραμματεία:

Μητροπολίτου Προκοπίου 1, Καβάλα

 +2510.223-141, +2510.225-187

 Fax: +2510.223-283

info@imfnth.org