ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ - "Υπηρέτες του πόνου"

cross 18 350x250

«Υπηρέτες του πόνου»

Τα σωτήρια αποτελέσματα μιάς επίμονης και ομαδικής προσπάθειας παραστατικά μάς παρουσιάζονται στην περικοπή από το ιερό Ευαγγέλιο του Μάρκου, που διαβάζεται στις Εκκλησίας μας αυτή την Κυριακή, Β΄ των νηστειών.

Ο Χριστός βρίσκεται στην Καπερναούμ και στο σπίτι όπου έμεινε έτρεξε πλήθος κόσμου, διψασμένο να χαρή την δροσιά της θείας διδασκαλίας. Γέμισε το σπίτι εσωτερικά και άρχισε ο συνωστισμός στην είσοδο. Στην ίδια Πόλη, στο κρεβάτι του πόνου καθηλωμένος, ένας παραλυτικός μαθαίνει, ότι ο μέγαλος Θαυματουργός είναι κοντά τους. Στην αμαρτωλή ψυχή του αναθάλλει η ελπίδα της θεραπείας. Ποθεί να συναντήση τον Χριστό και στα πρόσωπα τεσσάρων φίλων του βλέπει τον τρόπο για να γίνει ο πόθος του πραγματικότητα. Και εκείνοι πρόθυμα, καλοπροαίρετα, τον σηκώνουν πάνω στο φορείο και τον φέρνουν στον Κύριο. Πώς όμως να Τον πλησιάσουν ; Είναι αδύνατον να ανοίξουν δρόμο μέσα στο πλήθος. Η αγάπη, όμως, προς τον πονεμένο συνάνθρωπο, η πίστη στη θαυματουργική δύναμι του Χριστού τούς δείχνει τον τρόπο για να πετύχουν τον σκοπό τους. Από την εξωτερική σκάλα ανεβαίνουν στη στέγη και αφού ανοίγουν μία τρύπα στη σκεπή δένουν με σχοινιά το κρεββάτι με τον παράλυτο και από εκεί το κατεβάζουν μπροστά στα πόδια του Διδασκάλου. Και ο καρδιογνώστης Χριστός με μια Του κουβέντα-προσταγή συγχωρεί τις αμαρτίες και του χαρίζει την υγιεία του.

Από όλα τα παραπάνω αξίζει να σταθούμε περισσότερο στους τέσσερεις πρώτους ευεργέτες του παραλυτικού της Καπερναούμ, που στάθηκαν η αφορμή να εκδηλωθή η μεγάλη ευεργεσία προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό τους. Αδελφωμένοι, ενώνουν τις δυνάμεις τους και υπερνικούν κάθε εμπόδιο. Χωρίς δισταγμό και υπολογισμούς αυτοσχεδιάζουν τολμηρά και ενεργούν.Προσέφεραν περισσότερα από εκείνα που τούς ζητήθηκαν. Και εκείνο που οι ίδιοι είναι αδύνατο να δώσουν, την γιατρειά δήλαδη στο παραλυτικό, προσπαθούν να τήν εξασφαλίσουν από Εκείνον που μπορεί.

Είναι ακριβώς αυτή η συμπεριφορά των τεσσάρων αυτών αχθοφόρων της αγάπης, που μιλά βαθειά στην ψυχή μας και μάς παρακινεί σε ανάλογη δράση σε καιρούς μάλιστα χαλεπούς. Τριγύρω μας πλήθος παραλυτικοί παρακαλούν να απλώσουμε χέρια βοηθείας. Δεν είναι μόνον οι σωματικά άρρωστοι και αναξιοπαθούντες, που περιμένουν την υλική συμπαράστασή μας για να τονωθούν οι ασθενικές δυνάμεις τους, ή για να βρεί η ορφάνια στήριγμα, η φτώχεια βοήθεια, ο λυπημένος χαμόγελο, ο διψασμένος δροσιά. Περισσότεροι είναι οι πνευματικά πληγωμένοι, οι ηθικά παράλυτοι, οι ξαπλωμένοι στο κρεββάτι της ηθικής αδράνειας. Είναι αυτοί που προσφέρονται σε εμάς την κατάλληλη στιγμή, όταν συναισθανθούν την αμαρτωλότητά τους, για να τους οδηγήσουμε στον Χριστό, για να γιατρευθούν οι πληγές της ψυχής τους και να ξερριζωθούν τα πάθη και οι κακίες, ώστε να ζήσουν αληθινά κατά Χριστόν, ψυχικά θεραπευμένοι με την ζωντανή παρουσία του χριστού στη ζωή τους.

Ὀλοι εμείς, λοιπόν, οι χριστιανοί, αδελφωμένοι και ενωμένοι με τα δεσμά της χριστιανικής αγάπης και αλληλεγγύης καλούμασθε σήμερα σε συνθήκες δύσκολες και αντίξοες να γίνουμε αχθοφόροι της αγάπης και υπηρέτες του ανθρώπινου πόνου, με τελικό σκοπό να φέρουμε όλους κοντά στον μεγάλο Ιατρό και Θεραπευτή για να απολάβουν μια ριζική και μόνιμη θεραπεία. Και σε αυτό το ιερό και μόνιμο προσκλητήριο της Εκκλησίας μας έχουμε το ιερό καθήκον να ανταποκριθούμε χωρίς δισταγμό και με όλες μας τις δυνάμεις.

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φ.Ν.Θ.
Πρωτοπρεσβύτερος            
Γεράσιμος Φυλακτάκης          

 

Επικοινωνία:

 

Γραμματεία:

Μητροπολίτου Προκοπίου 1, Καβάλα

 +2510.223-141, +2510.225-187

 Fax: +2510.223-283

info@imfnth.org

Τα Νέα μας