ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ - "Eμείς και η ορθοδοξία μας"

ekklisia

Ο ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΜΑΣ

Τη νίκη της Ορθοδοξίας πανηγυρίζουμε με ξεχωριστό τρόπο αυτή την Κυριακή. Τον θρίαμβο, δηλαδή, της Εκκλησίας,εναντίον μιας ατελείωτης παρατάξεως εχθρών, που την πολέμησαν σκληρά από τα πρώτα βήματά της μέχρι και τους τωρινούς καιρούς. Και αυτή ακριβώς η νίκη αποτελεί το θαύμα των αιώνων. Ένα θαύμα καθημερινό και ατελείωτο, που συνεχίζεται ως σήμερα. Σε μια εποχή που οι πνευματικές αξίες κλονίζονται και οι ιδεολογίες ανατρέπονται η Ορθόδοξη Εκκλησία συνεχίζει το θαύμα της Αληθείας, διατηρώντας απαρασάλευτη την παρακαταθήκη από τους ποτισμένους με αίμα και ιδρώτα σταθμούς της θριαμβευτικής αυτής πορείας.

Αναρωτιούνται πολλοί στις μέρες μας : «Σε τί στ΄ αλήθεια ξεχω­ρίζει η Ορθοδοξία;» Όμως Ορθοδοξία χωρίς Ορθοπραξία είναι κάτι χειρότερο από αίρεση. Είναι υποκρισία και εμπαιγμός του Θεού. Η ορθόδοξη πίστη μας πρέπει να εκφράζεται και να υλοποιείται με έργα αγάπης και αρετής. Έτσι θα δώσουμε σε όλους να καταλάβουν πως η Ορθοδοξία δεν είναι ένα μουσείο αρχαιολογικών θησαυρών, αλλά αληθινό βίωμα και ζωντανή πραγματικότητα. Θα πρέπει, λοιπόν, να προσέξουμε ώστε η αγάπη, η ενότητα, η ελευθερία του λόγου και της σκέψεως, η δικαιοσύνη μαζύ με τον ορθόδοξο μυστικισμό και την πνευματική λατρεία να ξαναγίνουν τα χαρακτηριστικά μας γνωρίσματα, αν θέλουμε να ικανοποιήσουμε όσους θα έλθουν κοντά μας, για να βρούν στήριγμα και ελπίδα.

Στις μέρες μας, που έχει χαθεί το μέτρο, ξοδεύεται πολύ χαρτί και μελάνι για να πεί ο καθένας τις απόψεις του για την Ορθοδοξία. Κηρύγματα μεγαλόστομα ακούγονται. Φωνές που κατηγορούν και άλλες που απολογούνται. Συζητήσεις, λόγοι, άρθρα, θόρυβος για την Ορθοδοξία. Αλλά τις περισσότερες φορές χάνεται η ουσία και δυστυχώς καλλιεργείται ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία, καταστάσεις ξένες και άγνωστες στο έδαφος της χριστιανικής αγάπης. Όμως η Ορθοδοξία είναι συνώνυμη της Αληθείας. Και η αλήθεια δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Μόνη της είναι το ισχυρότερο επιχείρημα. Γιατί, λοιπόν, θα πρέπει να την κρύψουμε; Αν φοβόμαστε ότι προβάλλοντας στον κόσμο την Αλήθεια θα τη νοθεύσουμε, τότε μειώνουμε την αποτελεσματικότητά της και εν τέλει αδικούμε αυτή την ίδια την Αλήθεια.

Στην μεγάλη αυτή εορτή της Ορθοδοξίας μας η Εκκλησίας μάς καλεί να σπάσουμε τα δεσμά των προκαταλήψεων, αφού από προκατάληψη και μόνον δεν θέλουμε να σκεφθούμε σοβαρά και καθαρά. Φορούμε παρωπίδες και αφήνουμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί από τα «μοντέρνα» ρεύματα της εποχής. Σήμερα, λοιπόν, παρά ποτέ έχει σημάνει η ώρα της Ορθοδοξίας. Από την ανατολή και την δύση, το βορρά και το νότο, τα βλέμματα και τα χέρια των ανθρώπων, που πιστεύουν ειλικρινά στο Χριστό, στρέφονται προς την Ορθοδοξία, για να βρούν στήριγμα και ελπίδα μέσα στην πνευματική θύελλα που σαρώνει τον κόσμο.

Η αγκαλιά της Ορθοδοξίας, αγκαλιά αγάπης και ελευθερίας, έχει απέραντους ορίζοντες και μπορεί να χωρέσει κάθε άνθρωπο από ολόκληρο τον κόσμο χωρίς διακρίσεις. Ας ελευθερωθούμε, λοιπόν, από ιδεολογικές αγκυλώσεις και πνευμα­τικές στρεβλώσεις για να βρεθούμε στο δρόμο που οδηγεί στον Χριστό. Και ο δρόμος του Χριστού είναι ο ασφαλέστερος για την αληθινή ευτυχία. Μόνον έτσι, θα καταφέρουμε η Ορθοδοξία μας να φωτίσει την πορεία της επιστροφής του ανθρώπου στο λιμάνι του Θεού.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φ.Ν.Θ.

Πρωτοπρεσβύτερος

Γεράσιμος Φυλακτάκης

 

Επικοινωνία:

 

Γραμματεία:

Μητροπολίτου Προκοπίου 1, Καβάλα

 +2510.223-141, +2510.225-187

 Fax: +2510.223-283

info@imfnth.org

Τα Νέα μας