ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Διεύθυνση : Σαππαίων 2

Τηλέφωνο και Fax : 2510226213

 T.K : 65201

Εφημέριος : Ιερεύς Παναγιώτης Τσακίρης

 

Στην περιοχή που παλαιότερα ονομάζονταν Σούγιολο (την εποχή της Τουρκοκρατίας) οι Χριστιανοί εξυπηρετούντο από τον όμορο Ναό του Αγίου Αθανασίου. Με τον ερχομό τους οι πρόσφυγες έκτισαν την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Χτίστηκε στη θέση παλαιού τζαμιού. Ο Ναός πάνω σε ύψωμα δεσπόζει μεταξύ των οδών Κ. Ποιητού και Σαππαίων. Η ανέγερση του άρχισε το 1948 με τη βοήθεια όλων των χριστιανών της περιοχής που ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν στο ιερό αυτό έργο. Η αποπεράτωσή του τελείωσε γύρω στο 1956 και στις 27 Νοεμβρίου 1960 έγιναν τα εγκαίνια του Ναού από τον τότε Μητροπολίτη Χρυσόστομο, τον μετέπειτα αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Είναι σταυροειδής, ρυθμού τρίκλιτης Βασιλικής άνευ τρούλου. Υπάρχει ένα κωδωνοστάσιο με μία χειροκίνητη καμπάνα.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

Διεύθυνση : Παρθενώνος 3

Τηλέφωνο και Fax : 2510223823

T.K. : 65302

Εφημέριος : Ιερεύς Λουκάς Πίνδερ

 

Η ιστορία του Ναού αυτού που δεσπόζει επιβλητικός στην κορυφή ενός βράχου ψηλά πάνω από την Καβάλα, αρχίζει το 1928, όταν με πρωτοβουλία ολίγων ευλαβών Χριστιανών χτίζεται ένα μικρό ξύλινο παρεκκλήσιο, προς τιμή του Προφήτη Ηλία. Φτωχό και απέριττο, δέχονταν το ευλαβικό προσκύνημα των εκδρομέων, που εύρισκαν την ευκαιρία να αναρριχηθούν μέχρι εκεί για να απολαύσουν την ομορφιά του κόλπου της Καβάλας και στο βάθος του τη Θάσο όπως και τη γραφικότητα της πόλης. Παράλληλα με την εμφάνιση του παρεκκλησίου, εμφανίζονται και οι πρώτοι κάτοικοι που θα δημιουργήσουν και τον πρώτο πυρήνα του συνοικισμού του Προφήτη Ηλία.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

Διεύθυνση : Φιλαδελφείας κ’ Αρκαδίου

Τηλέφωνο και Fax : 2510241000

T.K. : 65404

Εφημέριος : Ιερεύς Γεώργιος Απότας

 

Οι δύο συνοικισμοί του δυτικού παλαιότερα άκρου της Καβάλας, που στέγασαν προσφυγικές οικογένειες και είναι μέχρι σήμερα γνωστές με τις επωνυμίες ΄΄Χίλια΄΄ και ΄΄Κιρτζή΄΄ ή ΄΄Βύρωνα΄΄, είχαν σαν κέντρο λατρείας και εξυπηρέτησης των θρησκευτικών αναγκών τους την Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που οικοδομήθηκε το 1927. Με την πάροδο δύο δεκαετιών σχεδόν και την αύξηση του πληθυσμού της περιοχής αυτής γινόταν ολοένα και πιο επιτακτική η ανάγκη της ύπαρξης ενός Ναού στο κέντρο των συνοικισμών, για την αμεσότερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των Ενοριτών. Έτσι, καλλιεργήθηκε η ιδέα να ανοικοδομηθεί ένας νέος Ιερός Ναός, που να προσφέρεται από κάθε άποψη στη θεραπεία των λατρευτικών και γενικότερα των θρησκευτικών αναγκών.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΠΑΝΑΓΙΑ)

Διεύθυνση : Θεοδώρου Πουλίδου 69

Τηλέφωνο και Fax : 2510222159

T.K. : 65201

Εφημέριος : Ιερεύς Ιωάννης Ηλιάδης

Ο I. Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται στην ιστορική συνοικία της ΄΄Παναγίας΄΄, μέσα στα τείχη της χερσονήσου, όπου οι μισοί κάτοικοι και οικογένειες που κατοικούσαν κατά την περίοδον της Τουρκοκρατίας ήταν Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, στη συνοικία αυτή εγκαταστάθηκαν πολλοί πρόσφυγες και έτσι σήμερα η συνοικία περιλαμβάνει κατά το πλείστον προσφυγικό πληθυσμό. Στην μικρή αυτή συνοικία, κατά τους χρόνους της σκλαβιάς, όσοι Έλληνες κατοικούσαν είχαν το φρόνημα της χριστιανικής πίστεως τόσο βαθύ, ώστε και Ιερά Μονή λειτουργούσε στον ίδιο χώρο, που σήμερον είναι κτισμένος ο Ναός, στην οποία μάλιστα εμόνασε, πλησίον της μητρός του, ο Όσιος Φιλόθεος ο Καβαλιώτης.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΟΣ

Διεύθυνση : Περιγιάλι 76

Τηλέφωνο : 2510230492

T.K. : 65201

Εφημέριος : Ιερεύς Δημήτριος Σογούσης

 

Είναι κτισμένος στην ανατολική πλευρά της Πόλεως, στη συνοικία του Περιγιαλίου. Το όνομά του οφείλει στο γεγονός ότι ο Άγιος Τρύφων θεωρείται ο προστάτης των αγροτών, καθώς στην περιοχή κατοικούσαν αγρότες που καλλιεργούσαν τους κήπους της περιοχής.

Επικοινωνία:

 

Γραμματεία:

Μητροπολίτου Προκοπίου 1, Καβάλα

 +2510.223-141, +2510.225-187

 Fax: +2510.223-283

info@imfnth.org