Πνευματική Διακόνία

Χριστιανική Αγωγή Νεολαίας

Το έργο της Κατηχήσεως στα ενοριακά Κατηχητικά Σχολεία, ενισχύουν τα Ενοριακά Κέντρα Νεότητος (περί τα 15 Ενοριακά) και δη το Κέντρον Νεότητος «Η Συντροφιά μας» στη Καβάλα επί της οδού Βενιζέλου 46, όπου λειτουργεί νεανικό εντευκτήριο καθημερινώς.

Υπεύθυνος του τομέα ο Διάκ. Παναγιώτης Τσακίρης.

Τηλ. και Φαξ: 2510222810

 

Γραφείο Συμπαραστάσεως Νεολαίας

Υπεύθυνος: Πρεσβ. Σάββας Καραβολανίδης

Τηλ. και Φαξ: 2510246538

 

Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής

Πολυμελής ομάδα υπό την πνευματική καθοδήγηση του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Παύλου Κίτσου δίνει ανά τις  Ενορίες την Ορθόδοξο μαρτυρία της Πίστεως, ενημερώνει και Θωρακίζει τους Χριστιανούς έναντι των δραστηριοτήτων των Αιρετικών και των παραθρησκευτικών Κινήσεων με ομιλίες και διανομή εντύπων διαφωτιστικών.

 

Θρησκευτική Υπηρεσία Ασθενών

Με την γενική ευθύνη και τον συντονισμό του Πρεσβ. Εμμανουήλ Κατσικαλάκη και την συνδρομή των Εφημερίων της Ενορίας του Παληού Καβάλας η υπηρεσία της Εκκλησίας στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα θεραπεύει τις ποικίλες ανάγκες των νοσηλευομένων.

 

Εκκλησιαστικός Τύπος

α) Εγκόλπιο Ημερολόγιο, αφιερωμένο κατ' έτος σε τοπικά θέματα.

β) Άλλα επίκαιρα και αντιαιρετικά έντυπα ποιμαντικού περιεχομένου.

γ) Περιοδικό '' ΠΑΡΟΥΣΙΑ'' υπό επανέκδοση.

 

Έκθεση Χριστιανικού Βιβλίου

Στην «Πνευματική Εστίαν» (Καβάλα, οδός Μητροπόλεως και Παλαιολόγου) λειτουργεί οργνανωμένη Έκθεση Βιβλίου (Βιβλιοπωλείο), με τις εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας και όλων των εκδοτικών οίκων, καθώς και με είδη ευλαβείας.

 

Υπεύθυνος: Κος Άγγελος Κασκαμπανιώτης

Τηλ: 2510227110

 

Αίθουσες Διαλέξεων

Σε πολλές Ενορίες λειτουργούν αίθουσες πολλαπλής χρήσεως. Στη Καβάλα το κτίριο «Πνευματική Εστία» στεγάζει πολλές δραστηριότητες και Γραφεία και δη την ομώνυμη αίθουσα διαλέξεων και άλλων πνευματικών εκδηλώσεων.

 

Υπεύθυνος: Πρεσβ. Εμμανουήλ Κατσικαλάκης.

Τηλ. και Φαξ: 2510223292

 

Εκκλησιαστικές Βιβιλιοθήκες

Εκτός των 16 μικρών Ενοριακών βιβλιοθηκών, στη «Πνευματική Εστία» της Καβάλας οργανώνεται η Εκκλησιαστική Βιβλιοθήκη, που αριθμεί ήδη πάνω από 10.000 τίτλους βιβλίων. Συνεχώς εμπλουτιζόμενη θα αρχίσει σύντομανα εξυπηρετεί τους ενδιαφερόμενους. Ιδιαίτερη και ξεχωριστή σημασία η ιδρυση της Βιβλιοθήκης του Αποστόλου Παύλου στο Συνεδριακό Κέντρο στο χώρο του Βαπτιστηρίου στη Λυδία.

 

Εκκλησιαστικό Βιβλίο και Συλλογές

Εκτός των αξιόλογων Συλλογών Ιερών Εικόνων και εκκλησιαστικών Κειμηλίων (Προσκύνημα Αγίου Γρηγορίου Νέας Καρβάλης, Παναγία Θάσου κ.α.) στο ισόγειο της «Πνευματικής Εστίας» διασκευάσθηκε και εξωπλίσθηκε καταλλήλη και ευρύχωρη αίθουσα, στην οποία φυλάσσονται τα κατά το παρελθόν εκ των Ενοριών συγκεντρωθέντα ιερά κειμήλια προς έκθεση και προβολή.

 

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

Στο Κέντρο Νεότητος (οδός Βενιζέλου 46) διδάσκεται η πατρώα Βυζαντινή Μουσική στην οποία φοιτούν πολλοί νέοι. Καθώς επίσης και στη Χρυσούπολη στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου με την ευθύνη του Πατρός Αδαμαντίου Ασλανίδη.

 

Θείο Κήρυγμα

Τις ανάγκες της διακονίας του κηρύγματος θεραπεύουν:

Ο Ιεροκήρυκας Αρχιμ. Παύλος Κίτσος. Επίσης κηρύττουν οι Εφημέριοι πτυχιούχοι Θεολογικών Σχολών, Ιεροδιδασκαλείων και Ανώτερων Εκκλησιαστικών Σχολών, καθώς και οι εντεταλμένοι λαϊκοί Θεολόγοι Καθηγητές. Σε όλες τις ενορίες της Πόλεως και των αστικών κέντρων των επαρχιών οργανώνονται με πρόγραμμα και ειδικούς ομιλητές εβδομαδιαία εσπερινά κηρύγματα. Κάθε Σάββατο δημοσιεύεται στο τοπικό τύπο γραπτό κήρυγμα στην μόνιμη στήλη «Το Μήνυμα της Κυριακής»

 

Ιερή Εξομολόγηση

Το ιερό Μυστήριο υπηρετούν περίπου τριάντα (30) εντεταλμένοι Εφημέριοι-Πνευματικοί. Καθ' όλο το έτος, ειδικά 3 φορές το χρόνο, προγαμματισμέναεξυπηρετούνται οι πιστοί των ενοριών, καθώς και οι Μαθητές όλων των Σχολείων της Μέσης Εκπαιδεύσης.

Επικοινωνία:

 Γραμματεία:

 Μητροπόλεως 1, Καβάλα

 +2510,223141-2510,225187

 Fax: +52510,223283

 imphnth@otenet.gr

Τα Νέα μας